Saturday, July 13, 2013

Kahwin di bulan Ramadhan..??

Assalamualaikum...hai semua!!
Macam mana dengan puasa korang hari ni??hehe..okay tak?Haha..So hari ni kita nak cerita sikit pasalllll...ha..nampak tak tajuk entry di atas?? iaitu..
'Kahwin di bulan Ramadhan..'..

Pada abad ke-22 ini..kita sangat jarang mendengar mengenai pasangan yang berkahwin
 pada bulan puasa iaitu bulan Ramadhan..! ^_^  
Sedangkan Saidina Ali dan Fatimah jugak menikah di bulan Ramadhan ...
So kitorangpun buat la sedikit kajian berkaitan hal ini...


1)

Nikah itu boleh dilakukan bila2 saja. Tidak ada bulan tertentu yang dinilai lebih afdol untuk pelaksanaan nikah. Semua bulan, semua hari, dan semua jam nilainya sama untuk pelaksanaan aqad nikah. Penentuan hari atau jam tertentu untuk nikah sepenuhnya karena pertimbangan teknis saja, termasuk nikah pada bulan Ramadhan sama dengan nikah pada bulan selain Ramadhan. Kalau akan dinilai lebih baik di bulan Ramadhan, hanya karena ada hadist bahwa setiap amal kebajikan yang dilakukan pada bulan Ramadhan mendapat pahala lebih besar dibandingkan dengan amal kebajikan yang sama yang dilakukan pada bulan selain Ramadhan..

2)


Pada dasarnya hukum menikah itu tidak pernah ada kaitannya dengan waktu. Tidak pernah ada waktu-waktu yang terlarang untuk menikah. Sehingga kalau mau mengadakan akad nikah jam 02.00 malam di malam Jumat kliwon, terserah saja. Boleh-boleh saja dan sama sekali tidak pernah ada jam atau hari larangan. Memang ada sebagian dari masyarakat kita yang masih membawa-bawa kepercayaan nenek moyang, seperti tidak boleh menikahkan anak pada bulan Rajab, atau bulan Sya''ban atau bulan Muharram.
Keyakinan seperti ini sebenarnya tidak punya dasar dari agama Islam yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Tidak ada dasar ketentuannya dari Al-Quran dan tidak juga dari hadits. Bahkah tak ada satu pun ulama yang melarang akad nikah pada waktu atau jam tertentu.Demikian juga, tidak ada ketentuan untuk melarang akad nikah di bulan Ramadhan, baik dilakukan pada siang hari maupun pada malam hari. Baik dalam keadaan puasa atau pun dalam keadaan udzur syar''i.

Sumber :// vanillapink

Pendapat kami la kan..boleh je nikah di bulan Ramaddhan..
boleh je buat majlis pada malam hari..jimat sikit kot sebab sekali je ada makan-makan..
iaitu time berbuka puasa!heheh..dah alang-alang ada ramai orang kan, boleh buat solat Tarawikh
 ramai-ramai..haaa kan lagi bagus,lagi berkat..hehe..

Tapi..pengantin-pengantin kena lah tahan nafsu sikitttt..haha sebab bulan Ramadhan kan..
kang kalau terrrrr pulak..maklumlah pengantin baruu kan.. kang ade pulak yang kena 
bayar kafarah..haa kafarah nya boleh tahan berat jugak..
Jadi..jika anda semua ingin keberkatan dalam melayari rumah tangga..berkahwinlah pada bulan 
Ramadhan...dapat buat ibadah bersama-sama dengan suami..pergi taraawikh sama-sama dengan suami..pahala pun berlipat ganda tau..

Okaylah..sampai sini sahaja! selamat berpuasa kepada semua..^_^


Ikhlas,

No comments :

Post a Comment